28.06.18

ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ М. РЕМНЬОВА «ДВІЙНИК»



 23 червня у Сумській  обласній універсальній науковій  бібліотеці відбулася презентація художньо-документальної книги Миколи Ремньова «Двійник». У книзі  автор торкається питань перебування  на Сумщині (на Луці) Антона Павловича Чехова.
Розділити радість з автором прийшли його друзі, колеги по перу, представники громадськості міста.

Відкрила захід завідувачка відділом краєзнавства  бібліотеки О. М. Малиш. Вона надала слово ведучій – О. П. Нестеренко. Ольга Пилипівна  розповіла про творчість Миколи Ремньова і його біографію. Потім передала слово автору.
Він поінформував присутніх, як зародився задум написати книгу. Ще у 2011 році надрукував п’єсу «Постоялець»  про перебування Антона Павловича і його родини на Луці. Тоді показав драматичний твір нині уже  покійному головному режисеру театру ім.  Щепкіна О. І. Рибчинському.  Той порадив йому взяти за основу конфлікту п’єси кохання Наталії Михайлівни Линтварьової  до Чехова.  Через сім років цей задум автор здійснив, хоча не в такому вигляді, як йому радив О. І. Рибчинський.
Нова книга Миколи Ремньова складається з трьох розділів: «Оповідання»,  «Драма», «Публіцистика». Основну увагу у всіх розділах зосереджено на відносинах Наталії Михайлівни і Антона Павловича. Книга отримала  назву за  однойменним оповіданням – «Двійник». Після того, як Антон Павлович  одружився, Наталія Михайлівна  повязала свою долю з чоловіком, який був дуже схожий на Антона Павловича. Вона добилася свого Чехова, який би був завжди з нею.
Учасники літературно-художнього клубу «Грань» В.  Меланич, Т. Прус  та І.  Булахова прочитали  уривки з оповідань нової книги автора. Звучали пісні у виконанні членів клубу «Панянки».  В тому числі  улюблена пісня А. П. Чехова «Баламути».
У розділі «Драма»  присутні мали змогу побачити уривок з п’єси Миколи Ремньова «Постоялець». Цей уривок був представлений глядачам  на святі Чехова на Луці  2015 року членами літературно-мистецького клубу «Грань»  В. Меланичем, А. Батуріною, О. Нестеренко, Т. Прус та онуком  автора у ролі Чехова Р. Бідненком.
Не залишив байдужим присутніх і виступ директора Будинку-музею ім. А. П. Чехова В.  Комарова, який наголосив, що «Микола Ремньов – смілива і талановита людина тим, що взявся за художнє переосмислення перебування А. П. Чехова у родині Линтварьових… Подякував керівництво області за порозуміння і виділення з обласного бюджету коштів на облаштування родинного комплексу».
У розділі «Публіцистика»  розміщений документальний нарис «Линтварьови». Своєрідна розвідка історії життя  великої, освіченої, демократичної  сім’ї. Олександра Василівна мала п’ятьох дітей: доньок – Зінаїду, Олену і Наталю, синів – Павла і Георгія. Автор  дуже детально, на документальних матеріалах, в основному, на листах Антона Павловича до Наталії Михайлівни, розповів про кожного члена сім’ї. Він дав коротку історію садиби Линтварьових, розповів про  її долю після революції, коли господарів вигнали з маєтку, як на основі садиби був створений музей Чехова.
Члени клубу «Грань» В. Меланич, Т. Прус та І. Булахова читали уривки з нарису. Л. Пастушенко виконала декілька романсів на теми кохання. Дуже сподобалася присутнім  пісня на слова І. Булахової «Женщина грустила у камина».                
О.  Вертій ще раз нагадав присутнім про те, що свого часу Антон Чехов писав: «Я малорос. До 10 років не знав російської мови».
Своїми враженнями від творчості А. П. Чехова поділився О. Лагутін.
Автор подякував присутніх за інтерес до його нової  книги. О. М. Малиш висловила впевненість, що це не остання презентація творів М. Ремньова. На читачів чекають нові зустрічі з ним.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...