15.06.18


Нова книга Миколи Ремньова  «Двійник» включає три розділи: «Оповідання», «Драма», «Публіцистика». У першому розділі опубліковані  оповідання  автора, які стосуються перебування А. П. Чехова на Луці. Три з чотирьох – про його стосунки з Наталією Михайлівною Линтварьовою. Наталя Михайлівна зізнавалася, що вона не байдужа до Антона Павловича. Письменник ставився до неї з великою повагою. Але, як і до інших  жінок, які були з ним у близьких стосунках,  рівно.





До цього тема відносин між Линтварьовою  і Чеховим взагалі не піднімалася. Велися, в основному, усні розмови про те, що Наталія Михайлівна була в письменника закохана.
Збереглися спогади про можливе одруження Чехова на Линтварьовій. Автор вперше більш широко зупинився на темі їх відносин. Він навіть книгу назвав «Двійник», як однойменне оповідання. Наталя Михайлівна після того, як у неї нічого не вийшло з Чеховим, зв’язала долю з чоловіком, який був схожий на нього. Цей факт був покладений Миколою Ремньовим  в основу оповідання «Двійник».
Трохи докладніше про оповідання. Антон Павлович разом з сестрою Марією приїжджає в гості до Линтварьових з дуже делікатного питання. Сестрі хоче зробити пропозицію вийти заміж  Павло Емільович Лейкфельд. Антон Павлович думав повернути борги сестрі. Вона заради нього відмовляла багатьом чоловікам. Тому письменник мав намір сам поговорити з нареченим, щоб тримати ситуацію під контролем.
Але він зустрічає свого двійника – чоловіка Наталії Михайлівни. Всі його плани по відношенню до сестри  відійшли  на другий план.
Драма в чотирьох діях «Постоялець» розповідає про два роки, які Чехов провів у літні місяці на Луці. Про його дуже дружні відносини з господарями, які збереглися на все життя. Недарма в одному з листів він засвідчив свою величезну повагу до жінок гостинної родини: «Якщо б було прийнято молитвославить святих жінок і дів раніше, ніж ангели небесні відносять їх душі в рай, то давно б написав вам акафіст і читав його на колінах кожного дня».
У розділі «Публіцистика» автор надрукував дослідження «Линтварьови». Це найбільш повна з існуючих документальна розповідь про дворянську  інтелігентну родину. Основана вона  на листах Антона Павловича до Наталії Михайлівни.
Багато уваги приділено відношенню Наталії Михайлівни і письменника. Те, що відбувається в оповіданнях і п’єсі, тут набуває документальну основу.
Читачам будуть цікаві і фотографії, які представлені в «Двійнику».
В цілому, нова книга Миколи Ремньова  вносить багато нового в наші погляди на перебування Чехова на Луці.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...