21.10.19

На конкурс ім. І. Багряного


Надія  СОЛОДОВНИК

Окрайчик вIд зайчика

Пам’яті батька-хлібороба присвячую
Доброго дня, моя дорога батьківщино, моя рідна сторононько! Подумки промовляла ці слова, ховаючи сльози від родичів, з якими приїхала на край  хутора, де пробігло дитинство. Не змогла стримати емоцій від побаченого. Злинули десятиліття з того часу, як наша сім’я покинула цей тихий сільський рай і подалася до міста. Впевнена, цього б не сталося, аби попіклувалися в той далекий час про людину, в якої сталося велике горе, коли глава родини, цебто мій батько, ледь не втратив дружину. Та то сумна історія, і про неї немає бажання розповідати. А на цей раз у душі – приємний і щемний спогад про ті далекі роки. Воістину неоціненний скарб – людська пам’ять.
Грунтова дорога – єдине, що залишилося від цивілізції, бо нею дехто із сільчан, у яких тут теж злетіло дитинство, а згодом вони перебралися до центру села, ще вертає сюди, аби доторкнутися душею до рідної землі або накосити пахучого травостою зі щедрих луків. Останні збереглися, бо з року в рік навідуються до них дбайливі господарі.
А ось колись упорядковані подвір’я геть зовсім зникли із лиця землі – замість них високі клени із порослю, замість садів, що вабили погляд біло-рожевим цвітом навесні і соковитими плодами восени, багатих картопляних і овочевих плантацій розкошують кропива, блекота і чортополох. Поза хутором – велике соняшникове поле приватного підприємця. Звичайно, доглянуте, ні бур’янини. А шапки соняхів – з півметра в діаметрі. «Добре господарює!» – зазначила, але від брата у відповідь почула: «Не завжди. Бо не дотримується сівозміни, заробітну плату, хоча й мінімальну, але платить несвоєчасно, а взимку відправляє всіх трударів на біржу. Коли це таке було, що у селі нічого робити взимку?»
Далі за соняшниковим, розкинулося кукурудзяне поле. А в роки мого дитинства тут хвилювалися від подиху вітру і наливалися під сонцем хлібні лани. Лани мого тата – одного з кращих хліборобів-комбайнерів Сумщини. Чому батькові? Ви б знали, яким він був завзятим хліборобом! Звісно, збирав урожаї по всьому району. Але коли озимі засівали поряд із нашим хутором, я була найщасливішою. Ще б пак! Вочевидь, кожен милувався житнім ланом, із якого посміхаються вам волошки. Це просто казка! Тож ми з двоюрідною сестрою, стоячи обабіч поля, завжди захоплювалися тією красою. А одного разу потрапили в халепу через ці милі квіточки. Чим далі сягав наш погляд, тим дужче манив до себе синій погляд волошок. І побрели вглиб житнього поля – наші голівки ледве маячили серед нього. Аж раптом гнівний поклик тата: «Як ви, дівчатка, сміли толочити жито?! Ви знаєте, скільки праці людської вкладено у кожний колосок?!» Ох і перепало тоді й доньці, й племінниці. І «ласку» вербового дубчика, який випадково потрапив татові під руку, ми запам’ятали на все життя. Однак ніколи не гнівалися на нього. І тільки з роками зрозуміли, чому він любив поле – широке, безкрає, любив вирощувати хліба і беріг кожну крихту сонячного буханця, спеченого чи то маминими, чи то бабусиними вмілими руками. Цього вчив і мене, і свою племінницю, і всіх хутірських дітей: «Під хлібну скибочку підставляйте човником долоньку, щоб жодна крихітка не впала». Він не міг дозволити собі і всім, хто був поряд із ним, викинути суху чи зацвівшу скибочку хліба. Навіть не допускав до цього. А якщо й траплялося так, то та скибочка віддавалася худобі чи птиці.
Батько дуже любив смакувати хлібом просто так: взяв шматочок і зжував. Його обличчя осявала посмішка, коли на столі красувалися виставлені вряд щойно спечені мамою великі круглі буханці. Тоді він з гордістю промовляв до неї: «Думаю, що цьогоріч намолоти будуть ще більшими. Бачила, яке колосся хвилюється». Бувало, й зронював сльозу, коли мова заходила про голодне дитинство, розкуркулювання його дідуся – невсипущого трудівника, який власноруч обробляв власну нивку, свою маму, котра рано відійшла у Вічність, залишивши сиротами п’ятьох дітей, другу маму, котра їх виростила і вивела в люди, бо батько загинув, визволяючи Київ від фашистської навали.
Весь наш родовід був хліборобським. Тому тато мав намір з гідністю продовжити цю святу справу. Але зашкодила війна. Пройшовши через каторжні роботи в Німеччині (його 17-річним туди фашисти примусово вивезли), він знав, що таке голод і нестатки, тому після визволення і проходження служби у нашому війську, повернувся у рідне село. Освоївши у школі фабрично-заводського навчання всі види тодішньої сільськогосподарської техніки, що працювала на полях, він високо ніс почесну місію хлібороба. Його завжди кликало поле – влітку золотаве із добрим колоссям ранніх зернових культур, восени – смарагдове цукрових буряків.
Найбільше піднесення панувало у батьківській душі, коли збирав урожай. Воно торкалося й мого маленького серденька. Ось я, дівчатко, біжу польовою дорогою або стернею, що роздирає малі ніжки до крові (та, дарма), із біленьким вузликом у руках до татового комбайна, що бовваніє на горизонті. У тому вузлику – обід для тата, а в душі – щастя. Щастя від того, що він, пообідавши, обов’язково дозволить мені пройти з ним хоч б одну загінку. І я, тримаючи маленькими рученятами разом з його дужими руками штурвал, співаю від радості. А потім, коли прибігаю додому, мама, дивлячись на моє замурзане обличчя, припавше пилюкою рожеве платтячко, промовляє урочисто: «Хлібороб ти мій маленький».
А ввечері я з нетерпінням чекаю на тата. Чому? Хіба вже встигла скучити за ним? Щойно ж бачились. І скучила, і чекаю гостинця. Та де ж він серед поля може його віднайти? А тато мудрий: «Ось, доню, тобі зайчик передав», – і простягає мені окрайчик від хлібини. Він пахне трішки полем, трішки навіть залізом, зачерствілий від вітру і сонця, але такий смачний... Бо це гостинець. Та ще й від зайчика. Це була наша з татом казка, яка й досі у моїй пам’яті.
Йтимуть роки. У мого тата з’являться онуки, потім – правнуки. Змінюватимуться ситуація в суспільстві, стосунки між людьми. Але отой щедрий зайчик із покоління в покоління приноситиме гостинчик – вже не окрайчик хліба, а в іншому вигляді — печиво, цукерки, булочка. Та головне, що приноситиме, що лишиться традиція берегти хліб, а ще пам’ять про дідуся-хлібороба.
           

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...